Már zajlanak azok a kísérletek, melyek célja a méhekre veszélytelen növényvédő szerek kifejlesztése.
Az Exeteri Egyetem, a Rothamsted Research kutatói a Bayer AG-vel együttműködve rájöttek arra, hogy a mézben lévő enzimek határozzák meg a méheknek a különböző toxinokra való érzékenységét – írja a sciencedaily.com.
Az utóbbi időben a növényvédő szerek méhekre gyakorolt hatására különösen nagy figyelem irányul, főleg a neonikotinoidok miatt, amelyek beporzókra káros hatását az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság is megerősítette. Egy vizsgálat szerint azonban a háziméhek és a poszméhek egyes csoportjai alapvetően különböző érzékenységet mutatnak ezekre a növényvédő szerekre.
Azt is kimutatták, hogy a citokróm P450 csoportba tartozó enzimek a toxinokat képesek lebontani a méhek szervezetében. A tanulmány alapján, a lebontásért a CYP9Q alcsaládba tartozó enzimek felelősek, melyeknek pontos beazonosítása – az Exeteri Egyetem vezető kutatója szerint – nagyon értékes eszközt jelent a kutatók kezében. Nagyon oda kell azonban figyelni arra, hogy bizonyos tényezők (pl. különböző szerek kombinációja) gátolhatják az enzimek toxinlebontó hatását.
„Egy évtizedes intenzív kutatás és mintegy 260 millió dollár befektetés árán eljuthatunk a méhekre teljesen ártalmatlan, új növényvédő szer kifejlesztéséhez, és nem kell időt és pénzt pazarolnunk olyan szerekre, amelyeket később ki kell vonnunk a forgalomból” – mondta a professzor.
Fentiek alapján, minden egyes növényvédő szer esetleges ártalmasságát és pozitív hatásait külön-külön kell megvizsgálni.
Forrás: agroinform.hu